herbestemming
bodewoning gem monument
maartensdijk


Herbestemming Bodewoning _ gemeentelijk monument

De monumentale bodewoning van Maartensdijk krijgt na een grootschalige verbouwing zijn oorspronkelijke woonbestemming weer terug. Het interieur bestond uit een aaneenschakeling van slecht verbouwde kamertjes. Dit gaf ons de mogelijkheid om over te gaan tot een rigoureuze ingreep.

Door alle woonfuncties onder te brengen in een centrale kern over twee woonlagen wordt optimaal gebruik gemaakt van de ruimte en krijgt de woning een open karakter met lange zichtlijnen. Door het maken van een vide en het royale trapgat is de hoogte van de woning goed beleefbaar en valt via de kapellen licht op de begane grond. De open structuur van de begane grond is ingericht op flexibel gebruik. De vier schuifdeuren – opgenomen in de centrale kern – maken het mogelijk de eetkamer, de woonkamer, de keuken en de entreehal af te sluiten, of in combinatie samen een ruimte laten vormen.

Op de verdieping zijn de slaapkamers gesitueerd. De ouderslaapkamer heeft een inloopkast en is direct verbonden aan de badkamer. Beide kinderslaapkamers zijn verbonden met een deel van de zolder met een hoogslaper.

De douche, de wastafel en het bad zijn naast elkaar opgenomen in de centrale kern. Via de vide staat de badkamer in direct contact met de keuken wat de woning ook in gebruik ruimtelijk maakt. De woning is in 2012 opgeleverd.

ontwerp tm directie : Marcel Martensen, Berry Beuving

opdrachtgever: particulier

aannemer: Meijer

constructeur: van Eijk

fotografie: Abe van Ancum