restauratie verbouw
een rietveldhuis rijksmonument
utrecht


Verbouwing van een door Rietveld ontworpen woonhuis _ rijksmonument

Aan een pleintje tegenover een park in Utrecht staat tussen de bruin gemetselde huizen met rode pannendaken een wit bouwblok met een plat dak en veel glas. Gerrit Rietveld ontwierp het in 1932.

Het bouwblok werd in opdracht van de Utrechtse aannemer Bredero ontworpen als woningbouw experiment voor gezinnen met lage inkomens. Het blok bestaat uit vier woningen met twee bouwlagen en is gedeeltelijk onderkelderd.

Bijzonder aan dit rijksmonument – en typerend voor het werk van Rietveld is het gebruik van veel glas en een lichte kleurstelling, de toepassing van het kernhuis waarbij het trappenhuis in het hart van de woning-scheidende muur werd geplaatst en deels in het huis van de naastgelegen woning is opgenomen. Belangrijke gedachte bij het kernhuis was ook om op deze wijze de keuken, badkamer, hal, toilet en trap te prefabriceren en te concentreren op één plek. De variabele ruimte-indeling door middel van schuifwanden maakte de woning flexibel in gebruik.

Met een beukmaat van 6,3m, glas van bouwmuur tot bouwmuur, een verdiepingshoogte van 2,7m op zowel de begane grond als op de verdieping en een tuin van 10m diep, zijn dit bijna 100 jaar later nog steeds geliefde woningen in de mooie wijk Oog in Al.

Wij hebben opdracht de woning te restaureren | verbouwen en een maatwerk interieur te maken voor een gezin met twee jonge kinderen.

Meer informatie volgt. Tot die tijd een mooie serie archieffoto’s van een bijzonder mens.

 

opdrachtgever: particulier

ontwerp tm directie: Marcel Martensen

aannemer: Meijer

constructeur: Stabico

fotografie: Gemeentearchief

fase: Uitvoering