RIETVELDWONING

Rietveldwoning

Aan een pleintje tegenover een park in Utrecht staat tussen de bruin gemetselde huizen met rode pannendaken een wit bouwblok met een plat dak en veel glas. Gerrit Rietveld ontwierp het in 1932.

Het bouwblok werd in opdracht van de Utrechtse aannemer Bredero ontworpen als woningbouw experiment voor gezinnen met lage inkomens. Het blok bestaat uit vier woningen met twee bouwlagen. Bijzonder aan dit rijksmonument – en typerend voor het werk van Rietveld is het gebruik van veel glas en een lichte kleurstellingen. In dit ‘kernhuis’ is het trappenhuis in het hart van de woning-scheidende muur geplaatst en daardoor deels in het huis van de naastgelegen woning gelegen.

Met een beukmaat van 6,3m, glas van bouwmuur tot bouwmuur, een verdiepingshoogte van 2,7m op zowel de begane grond als op de verdieping en een tuin van 10m diep, zijn dit bijna 100 jaar later nog steeds geliefde woningen in de mooie wijk Oog in Al in Utrecht.

De woning is volledig gerenoveerd waarbij elementaire onderdelen gerestaureerd zijn. Door de woning volledig te onderkelderen ontstaat een ruime familiewoning met werkruimte aan huis.

 

opdrachtgever: particulier

ontwerp tm directie: marcel martensen, inma toledano

type: wonen

monument: rijksmonument

hoofdaannemer: meijer

ontwerp-uitvoering: 2015-2017

fotografie: carine hekker