verbouw
woonboerderij rijksmonument
de meern


Verbouwing woonboerderij De Meern _ rijksmonument

Molensteyn is een mooie achttiende-eeuwse monumentale woonboerderij met een woonoppervlakte van circa 500m2 gelegen op een perceel van ruim 4000m2. Voor dit Rijksmonument maken wij een plan voor een grootschalige verbouwing. De boerderij wordt bouwkundig en constructief verbeterd. Zowel het het Voorhuis als de Deel krijgt een volledig nieuwe indeling. Voor het interieur verzorgen wij een compleet ontwerp inclusief maatwerkmeubels.

Door de nieuw ingebrachte ruime entreehal over de volledige diepte en hoogte van de boerderij laat de nieuwe indeling van het gebouw zich goed lezen. De basis van de entreehal is sober in kleur- en materiaalgebruik. Hierdoor krijgt de in eikenhout uitgevoerde royale trappartij een sterk en autonoom karakter.

De begane grond van het Voorhuis krijgt een intiem en donker karakter. De vuurplaats met de nieuwe eiken vloer in Hongaarse punt maken dit een karakteristieke winterkamer. De Deel is in basis voorzien van lichte tinten. Het via de dakvensters binnenkomende daglicht reikt hierdoor ver in de ruimte. De boven de tillen gecreëerde ‘Corbusier-vensters’ zorgen voor reflectievlakken waardoor de ruimte nog lichter wordt. Het dak boven het tegenoverliggende deel van de tillen wordt zo uitgevoerd dat de authentieke  sporen (sparren) in het zicht kunnen blijven.

Op de begane grond van de Deel wordt een zithoek en de keuken gesitueerd. De keuken is zo georganiseerd _ als meubel en door de positie in de ruimte _ dat naast koken dit tevens ‘het centrum’ van het huis is om elkaar te treffen. Om deze speciale functie extra karakter mee te geven kiezen wij er voor de maatwerk keuken uit te voeren in de kleur zwart. Het zwarte AGA kooktoestel voegt zich hierdoor goed. Alle overige maatwerk keukenkasten worden uitgevoerd in een lichte tint waardoor deze opgaan in de basis van het licht interieur.

De ouderslaapkamer wordt voorzien van royale inloopkasten en een luxe badkamer met maatwerkmeubilair. De kinderen krijgen een eigen badgelegenheid en een kamer met een sterk eigen karakter.

De kap wordt voorzien van voldoende dakvensters om zowel  functies op de eerste verdieping als de donkere Deel te voorzien van voldoende licht. In goed overleg met de afdeling Erfgoed is een lamellen systeem bedacht boven de dakramen. De lamellen zijn in hout uitgevoerd en vergrijzen gelijk aan de kleur van het riet. Door de lamellen gelijk met de buitenzijde van het riet te plaatsen wordt voorkomen dat ‘gaten’ in het dakvlak ontstaan.

De woonboerderij wordt in 2017 opgeleverd.

 

opdrachtgever: particulier

ontwerp tm directie: Marcel Martensen

Nils Kroese

hoofdaannemer: Meijer

constructeur: Stabico

e- installateur: Kastelijn & Bijlsma

w-installateur: Blankestijn

schilder: Bloemendaal & Kerkhoven

parketvloer: D2 parket

gietvloer: Senso

meubelmaker: Martin van Essen

fotografie: volgt.

fase: Uitvoering