wat kost een architect?


Wat kost een architect? Deze vraag wordt ons vaak gesteld door particuliere opdrachtgevers.

Architectuur is maatwerk. De hoogte van het honorarium hangt sterk af van onze opdracht. Betreft het een deelopdracht of een volledige opdracht. Bij een volledige opdracht begeleiden wij u vanaf het overleg waarin uw wensen worden vertaald in een Programma van Eisen tot en met de controle op de uitvoering van werk door de aannemer.

Daarnaast heeft het type opdracht invloed op het honorarium. Betreft het nieuwbouw, verbouw of renovatie? Komt de nieuwbouw woning vrij te staan of dient deze ingepast te worden? Wat is de staat van de bestaande toestand bij een verbouwing? Heeft het pand de status van Gemeentelijk Monument of Rijksmonument? Zijn maatwerkmeubelen onderdeel van de opdracht? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden om tot een zorgvuldig opgestelde offerte te komen. Ons honorarium voor de bouw of verbouw van een particuliere woning ligt gemiddeld tussen de 6% en 15% van de bouwsom exclusief btw en bijkomende kosten bij een volledige opdracht.

Omdat een architect zichzelf deels terugverdiend zal het honorarium per saldo lager uitvallen. In de 3e fase van een traject wordt door de architect het Technisch Ontwerp vervaardigd. Voorheen Bestek.  Het Technisch Ontwerp bestaat uit een uitvoerig document waarin het bouwplan zorgvuldig beschreven is met bouwmaterialen, bouwmethodieken, kleuren, garanties, algemene voorwaarden et cetera. Daarnaast bestaat het Technisch Ontwerp uit een uitgebreide set tekeningen. Omdat het bouwplan zorgvuldig is beschreven en getekend is het mogelijk een ‘aanbesteding’ te houden. Zonder een Technisch Ontwerp is dit niet mogelijk. Het Technisch Ontwerp zal naar verschillende – bij het werk passende – aannemers gestuurd worden waarna deze een concurrerende offerte zullen uitbrengen. Tevens beperkt een goed Technisch Ontwerp de kans op meerwerk tot een minimum.

Voor elke opdracht maken wij altijd eerst een offerte op maat waarin per fase is gespecificeerd wat u van ons kunt verwachten. De offerte en het eerste gesprek zijn vrijblijvend en kosteloos.

 

 


vraag een kostenloze offerte aan