nieuwbouw verbouw
levensloopbestendig wonen
kortenhoef


levensloopbestendig wonen

Een gedateerde woning van Natuurmonumenten in natuurgebied Het Hol in Kortenhoef, wordt verbouwd, verduurzaamd en uitgebreid tot levensloopbestendige woning. De nieuwe uitbreiding is op het zuiden gericht, waardoor optimaal wordt geprofiteerd van zon inval.

De maat van het overstek van de uitbreiding is afgestemd op bezonning in zomer en winter situatie. In de zomer wordt de woonkamer gevrijwaard van direct zonlicht waardoor het binnen minder warm wordt, terwijl in de winter die zon laag staat en diep de woning binnen kan treden. In de bestaande woning zijn de hoofdslaapkamer, badkamer, toilet en installatieruimte op de begane grond gesitueerd. In de zonnige uitbouw bevinden zich de huiskamer en de keuken.

Naast de positionering ten opzichte van de zon is de uitbreiding zo gepositioneerd dat maximaal wordt geprofiteerd van de bijzondere omgeving. De uitbreiding met woonkamer en keuken is voorzien van veel glas een een grote glaspui naar het terras dat overgaat in ‘de tuin’.

Bij de verbouwing worden uitsluitend duurzame, ecologische materialen toegepast. Zo wordt er geen staal en beton toegepast en is de constructie volledig van massief hout, dat aan de binnenzijde onafgewerkt in het zicht zal blijven. Het hout voor de lattengevel is geleverd door Natuurmonumenten en bestaat uit resthout uit andere natuurgebieden. De woning is in 2015 opgeleverd.

 

opdrachtgever: Natuurmonumenten

ontwerp: Marcel Martensen, Berry Beuving, Denise Damme

aannemer: Schoonderbeek

constructeur: Bouwpartners Engineering

fotografie: Luuk Kramer

fase: opgeleverd 2015