nieuwbouw
villa
woerden


Wij hebben opdracht een woning te ontwerpen op een locatie met een landelijk karakter in het midden van het land. De woning dient gesitueerd te worden op twee ruime naast elkaar gelegen kavels.  Stedenbouwkundige eisen laten het niet toe één groot bouwvolume te situeren in het midden van de twee kavels of op één van de twee kavels. Vanaf de openbare ruimte dient de Stedenbouwkundige ‘korrel’ gerespecteerd te worden waardoor per kavel één volume gerealiseerd mag worden. Daarnaast laten Stedenbouwkundige eisen het niet toe de twee volumes bovengronds te verbinden.

Om de twee bouwvolumes samen tot één woning te maken dienen de twee volumes verbonden te worden. Om het beeld van twee zelfstandige woningen vanaf de openbare ruimte te waarborgen worden de bouwvolumes ondergrond verbonden. Om te voorkomen dat een donkere ondergronds tunnel ontstaat _ die puur dient als verkeersgebied _ wordt deze verbinding aan de achterzijde ‘open’ gemaakt. Een glazen vouwpui maakt de ruimte licht en een trappartij versterkt relatie met de tuin  waardoor de verbinding kwaliteit krijgt en werkelijk onderdeel wordt van de woning.

Het ene hoofdvolume wordt in metselwerk uitgevoerd en het andere hoofdvolume in hout. Hierdoor wordt de zelfstandigheid van de twee gebouwdelen versterkt. Om de ruimtes op de 1e verdieping veel licht en extra kwaliteit te geven worden deze geformeerd rond loggia’s _ inpandige balkons _ met veel glas. Het ontbreken van dakkapellen en een zorgvuldige detaillering versterken tevens de archetypische beeldtaal. De gevels van het ‘stenen huis’ worden gemetseld met handgemaakte bakstenen van ruim een halve meter lang en het dak voorzien van handgemaakte leien van dezelfde klei. De gevels en het dak van het ‘houten huis’ worden voorzien van ‘zwarthout’. Shou sugi ban is een traditionele wijze van hout verduurzamen waarbij de toplaag van het hout wordt ingebrand waardoor een materiaal ontstaat dat kleurvast blijft en onderhoudsvrij is.

Een willekeurige passant zal niet vermoeden dat deze twee autonome zorgvuldig vormgegeven bouwvolumes een ruime chique villa verhullen met onder andere een bioscoop, een wellness en een zwemvijver. Inclusief volledige onderkeldering is de woning circa 1000m2 bvo.

De bouwvergunning is verleend en de bouwvoorbereiding is in volle gang.

 

opdrachtgever:  Particulier

ontwerp: Marcel Martensen, Nils Kroese

hoofdaannemer: Dionisius

fase: Bouwvoorbereiding uitvoering